“Su” teması yatırımcıların gündemine girdi

22 Mart Dünya Su Günü kapsamında AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, su, ekonomik büyüme, çevresel sürdürülebilirlik ve yaşamın temel ihtiyaçları açısından büyük önem taşıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, küresel iklim değişikliği sebebiyle artan sıcaklıklar, kuraklık ve yetersiz yağış nedeniyle ilerleyen yıllarda temiz suya erişim dünyanın en önemli sorunlardan birisi olacak.

Ülkelerin suya erişiminde rekabetin artacağı öngörülürken, su kıtlığının başta gıda olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Su endüstrisinde arıtma, altyapı ve teknoloji alanında faaliyet gösteren şirket sayısının artması su kıtlığına karşı mücadelenin güçlendiğinin bir göstergesi olarak ifade ediliyor.

Büyüme potansiyeli ile sektörün gelişimine katkı sunan su endüstrisinde faaliyet gösteren şirketler, hisse senedi yatırımcısının da odağında yer alıyor.

“Portföylerde su ETF’lerinin bulunması bir sigorta gibi çalışabilir”

Ekonomist ve stratejist Özgür Hatipoğlu, AA muhabirine, su sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin hisselerine ayrı ayrı yatırım yapmak yerine tüm şirket hisselerini tek sepette toplayan su yatırım fonlarının (ETF), yatırımcılar tarafından daha çok tercih edildiğini söyledi.

Su temasının bir süredir yatırımcıların gündeminde yer aldığını dile getiren Hatipoğlu, “Su endüstrisinde faaliyet gösteren şirketlere yatırım imkanı sunan su yatırım fonlarına yatırım en iyi yöntemlerden biri.” dedi.

Hatipoğlu, ABD piyasalarında, First Trust Water (FIW), Invesco Global Water (PIO), Global X Clean Water (AQWA) Invesco Water Resources (PHO) ETF’lerinin öne çıkarken, İngiltere’de iShares Global Water ve L&G Clean Water, İtalya’da Amundi MSCI Water ile Almanya’da IQQQ gibi ETF’lerin yer aldığını ifade etti.

Bu yatırımlardaki risklere değinen Hatipoğlu, içme suyuna talebin yüksek olmasından dolayı hisselerin devamlı yükselmeyeceğine işaret ederek, işlem gördüğü piyasadaki hareketliliğin ETF’leri etkilediğini kaydetti.

Bir diğer riskin fon yöneticisinin düşüncesine göre değişen hisse ağırlıkları olduğuna vurgu yapan Hatipoğlu, “Bu durum uzun dönemde fon performanslarında farklılaşmaya neden oluyor. Bu nedenle yatırım yapmadan önce bu farklılaşmayı pozitif yönde yapan ETF’i bulmak faydalı olacaktır. ” değerlendirmesini yaptı.

​​​​​​​ABD piyasalarında işlem gören su ETF’lerinin performansını değerlendiren Hatipoğlu, şu bilgileri verdi:

“Yıllar içinde S&P 500 ile uyumlarını karşılaştırdığımızda özellikle FIW ve PHO’nun son senelerde S&P 500 endeksine göre daha güçlü kaldığını, PIO ve AQWA’nın ise son senelerde performans bakımında S&P 500’e hep yenildiğini söyleyebilirim. ”

Hatipoğlu, teknoloji hisselerinin yükselen yıldız olduğu dönemde her ihtimale karşı uzun dönemli portföylerde su ETF’lerinin bulunmasının bir sigorta gibi çalışabileceğini sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir