İran, İsrail’e yönelik askeri operasyonun tamamlandığını açıkladı

İran devlet televizyonuna konuşan Muhammed Bakıri, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından İsrail’e düzenlenen saldırıyı değerlendirdi.

Bakıri, “Operasyon başarıyla tamamlandı. Biz bu operasyonu tam bir sonuç olarak görüyoruz ve operasyonun devamına yönelik bir düşüncemiz yok.” dedi.

İran’ın İsrail’e hava saldırısında neler yaşandı?

Tel Aviv yönetiminin, İran’ın Suriye’nin başkenti Şam’daki konsolosluğuna saldırarak kırmızı çizgiyi aştığını belirten Bakıri, İran’a yönelik yeni bir saldırının olması durumunda İsrail’e daha geniş kapsamlı bir saldırı düzenleyeceklerini ifade etti.

Sivil yerleşim yerleri ile ekonomik bölgelerin vurulmadığını kaydeden Bakıri, çok daha fazla füze atabilme kabiliyetine sahip olmalarına rağmen İsrail’e saldırının uyarı seviyesinde kalmasına çaba gösterdiklerini kaydetti.

İran'ın İsrail'e yönelik dron ve füze saldırılarında patlamaların görüldüğü yerler

İran: Operasyonu sürdürme niyetinde değiliz ancak yeni saldırıya karşılık vermekte tereddüt etmeyiz

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, X sosyal medya platformundan paylaştığı mesajında, “Meşru savunma hakkını kullanması, İran’ın bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe karşı sorumlu yaklaşımını göstermektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

İsrail’e karşı doğrudan saldırıların sona erdiğine işaret eden İran Dışişleri Bakanı, “İran’ın bu noktada savunma operasyonlarına devam etme niyeti yoktur ancak gerekirse yeni bir saldırıya karşı meşru çıkarlarını korumaktan da çekinmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu: İran saldırıda 300’den fazla füze ve İHA kullandı

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında İran’ın İsrail’e yönelik saldırısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hagari, İran’ın gerçekleştirdiği saldırıda 300’den fazla füze ve İHA kullanıldığını ve bunların yüzde 99’unun etkisiz hale getirildiğini ileri sürdü.

Saldırıda yaklaşık 170 İHA kullanıldığını belirten Hagari, bunların tamamının İsrail topraklarına ulaşmadan hava savunma sistemlerinin yanı sıra İsrail’in müttefiklerine ait uçaklar tarafından imha edildiğini savundu.

Hagari, İran’ın saldırıda 30’dan fazla seyir füzesi fırlattığını, bunların da tamamının İsrail topraklarına ulaşmadan etkisiz hale getirildiğini iddia etti.

İran’ın 120’den fazla balistik füze kullandığını belirten Hagari, bunların “birkaçının” İsrail’e ulaştığını, geri kalanlarının da imha edildiğini kaydetti.

Sözcü Hagari, sayısını belirtmediği füzelerin İsrail’in güneyindeki Nevatim’de hava kuvvetlerine ait üsse isabet ettiğini ve burada “hafif” hasar oluştuğunu ancak faaliyet göstermeye devam ettiğini aktardı.

İsrail Ordu Sözcüsü, İran’ın yanı sıra Irak ve Yemen’den de İsrail’e yönelik atışlar yapıldığını, bunların hiçbirinin İsrail topraklarına ulaşmadığını savundu.

1 Nisan'dan itibaren İran-İsrail gerilimi

İran Cumhurbaşkanı Reisi, İsrail saldırısını “meşru müdafaa” olarak niteledi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Suriye’deki İran konsolosluğuna yönelik saldırısı nedeniyle İsrail’in, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından düzenlenen saldırıyla cezalandırıldığını söyledi.

İran’ın resmi ajansı IRNA’da Reisi’nin, ülkesinin İsrail’e düzenlediği saldırıya ilişkin açıklaması yayımlandı.

Reisi, İsrail’e düzenlenen operasyonun Suriye’deki İran konsolosluğuna yönelik saldırıya karşı “meşru müdafaa” kapsamında gerçekleştirildiğini savundu.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, ülkesi aleyhine gerçekleştirilecek her türlü girişime daha güçlü karşılık vereceklerini kaydetti.

Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Hüseyin Selami de “İran çıkarlarını ve unsurlarını hedef alması durumunda İsrail’i hedef alacaklarını” söyledi.

İran: Bölge ülkelerini İsrail’e saldırıdan 72 saat önce bilgilendirdik

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ülkedeki yabancı ülke büyükelçileri ile bakanlık binasında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Tahran’da bulunan büyükelçiler ile uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantıda Abdullahiyan, İsrail’e düzenledikleri saldırıyı değerlendirdi.

“Bölge ülkelerini 72 saat önce bilgilendirdik”

Abdullahiyan, saldırıya ilişkin değerlendirmesinde, “Bölge ülkelerini, saldırıdan 72 saat önce saldırının mahiyeti konusunda, ayrıca kısıtlı ve misilleme amaçlı olduğu hususunda bilgilendirdik.” ifadesini kullandı.

Saldırıyı “meşru müdafaa” olarak nitelendiren Abdullahiyan, İran silahlı kuvvetlerinin “doğru hesaplamalarla, insansız hava araçları ve güdümlü füzeler ile İsrail’e ait askeri üssü hedef aldığını”, söz konusu üssü, İran’ın “Şam’daki konsolosluk binasına düzenlenen saldırıya katılan F35 uçaklarının kullandığını” ifade etti.

“Sivil yerleşim yerleri ile ticari bölgeler hedef alınmadı”

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, İsrail’in önemli bir merkezini hedef aldıklarını aktararak, “Meşru savunmanın sınırlı olması ve Siyonist rejimin cezalandırılması, yanıtımızda herhangi bir sivil noktanın hedef alınmadığı anlamına geliyor.” diye konuştu.

Ticari ya da toplumsal bir bölgeyi hedef almadıklarını söyleyen Abdullahiyan, olası sorunlara karşı gerekli özenin gösterildiğini aktardı.

Abdullahiyan, “Amerika’nın askeri üslerinin bulunduğu bölgedeki kardeşlerimize ve dostlarımıza, meşru savunmadaki amacımızın sadece İsrail rejimini cezalandırmak olduğunu, bölgedeki Amerikalıları ve üslerini hedef almadığımızı duyurduk.” diye konuştu.

“ABD’yi bilgilendirdik”

İranlı Bakan ayrıca, “ABD’yi, İsrail’e karşı yapılan saldırının sınırlı ve kendini savunma amaçlı olduğu yönünde bilgilendirdik.” açıklamasında bulundu.

Bölgede gerilimin yükselmesini hiçbir zaman memnuniyetle karşılamadıklarını ifade eden Abdullahiyan, ABD’nin bazı ülkelerin sahasını veya topraklarını Tel Aviv’i savunmak ve desteklemek için kullanması halinde ise “söz konusu ülkedeki ABD askeri üssünün kaçınılmaz olarak hedef alınacağı” uyarısında bulundu.

Abdullahiyan, ülkesinin silahlı kuvvetlerinin 10 gün boyunca yürütülen uluslararası diplomatik çabaları beklediğini, son 72 saatlik süre içinde çeşitli ülke dışişleri bakanlarının kendilerine itidal tavsiyesinde bulunduğunu aktardı.

İran’a verilen tavsiyelerin İsrail’e yapılmadığını söyleyen Abdullahiyan, bu tutumu eleştirdi.

İsrail Savaş Kabinesi, “İran saldırıları” gündemiyle toplandı

İsrail Savaş Kabinesi’nin, İran’ın dün geceki hava saldırılarının ardından toplantı halinde olduğu bildirildi.

 

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv’de Savaş Kabinesi üyeleriyle bir araya geldi.

İsrail’in Kanal 12 televizyonunda yer alan haberde, Savaş Kabinesi’nin bugünkü toplantısında İran saldırılarına verilecek “yanıtın” ele alınacağı ifade edilmişti.

İsrail Güvenlik Kabinesi, İran saldırılarına yönelik yanıtın Savaş Kabinesi’nce alınmasını kararlaştırmıştı.

Savaş Kabinesi’nde, Netanyahu’nun yanı sıra Savunma Bakanı Yoav Gallant ve ana muhalefet lideri Benny Gantz yer alıyor.

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Gantz, İran’a “uygun zaman ve şekilde” karşılık vereceklerini söyledi

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, İran’ın İsrail’e düzenlediği hava saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

“İsrail dünkü İran saldırısını atlatabilmesini sağlayan stratejik ittifak ve bölgesel işbirliğini güçlendirmeli.” ifadelerini kullanan Gantz, İran’ı İsrail için bir “tehlike” olarak niteledi.

Gantz, İran’a karşı bölgesel bir koalisyon kuracaklarını belirterek, “Bize uygun olacak şekil ve zamanda İran’a bedelini ödeteceğiz.” ifadelerine yer verdi.

İsrail medyası ise Gantz’ın bu açıklamasını, İsrail’den İran’a karşı “hızlı bir misilleme yapılmasını desteklemediği” yönünde yorumladı.

İsrail Savaş Kabinesi’nin İran’ın saldırısına verilecek karşılık konusunda anlaşamadığı iddia edildi

İsrail’deki Savaş Kabinesi’nin üyeleri arasında İran’ın saldırısına nasıl ve ne zaman cevap verileceği konusunda anlaşmazlık yaşandığı öne sürüldü.

İsrail Kanal 12 Televizyonu, İsrail Savaş Kabinesi’nin Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı binasında gerçekleştirdiği ve İran’a verilecek yanıtın değerlendirildiği toplantıyla ilgili bilgi paylaştı.

Haberde, toplantıda İran’a karşılık verilmesinin gerekliliği konusunda mutabakat sağlandığı ancak, ABD ve uluslararası camianın baskılarını da göz ardı etmeden bunun nasıl ve ne zaman olacağı konusunda anlaşmazlık yaşandığı iddia edildi.

Savaş Kabinesi üyeleri Benny Gantz ile Gadi Eisenkot’un 13 Nisan’da İran’ın saldırısına hemen karşılık verilmesini önerdiği ancak bu teklifin reddedildiği aktarıldı.

Savaş Kabinesi içinde, misillemeye “kısa, hızlı ve göze göz dişe diş karşılık verilmesi” gerektiğini düşünenler ile “bekleyip, iyi bir plan yapıp güçlü bir karşılık verilmesi gerektiğini düşünenler” olarak iki ayrı grubun oluştuğu kaydedildi.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın daha önceki haberinde “İran’ın saldırılarına karşılık vermekten son anda vazgeçildiği” iddia edilmişti.

İsrail: İran’ı vurma tehdidi hala geçerli

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, İran’ı vurma tehdidinin geçerliliğini koruduğunu belirtti.

Katz, İran’ın İsrail’e yönelik insansız hava aracı (İHA) ve balistik füzelerle düzenlediği saldırıya ilişkin ordu radyosuna açıklama yaptı.

“İran İsrail’e saldırırsa biz de saldıracağız dedik ve bu hala geçerli.” diyen Katz, müttefikleriyle işbirliklerini derinleştirmeleri gerektiğini ifade etti.

Katz, Devrim Muhafızları Ordusunun “terör örgütü” olarak belirlenmesi ve İran’a karşı etkili yaptırımlar uygulanması için baskı yapılması olmak üzere iki hedefleri olduğunu kaydetti.

İsrail Aliya (Yahudi göçü) ve Entegrasyon Bakanı Ofir Sofer ise ordu radyosuna yaptığı açıklamada, “İran’ın böyle bir saldırı yapma cüreti ortadan kaldırılmalı.” ifadesini kullandı.

İsrail Eğitim Bakanı Yoav Kish X sosyal medyad platformundan yaptığı açıklamada, “İsrail Hava Kuvvetleri, hava savunma güçleri, ABD’nin ve bölgesel faktörlerin desteğiyle İran saldırısının kontrol altına alındığını” savundu.

Kish, sakin ve akıllıca karşılık verileceği vaadinde bulunarak saldırı zamanının geldiğini vurguladı.

İsrailli aşırı sağcı bakandan İran’a karşı “ezici saldırı” çağrısı

İsrail’in aşırı sağcı görüşleriyle bilinen Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İran’ın dün gece ülkesine yönelik hava saldırısının ardından “ezici saldırı” çağrısı yaptı.

Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda İsrail’in hava savunma sistemlerini överek, İran’a karşı “ezici” saldırı düzenlenmesi gerektiğini savundu.

Ben-Gvir, “Şu ana kadar etkileyici bir savunma, şimdi ezici bir saldırıya ihtiyacımız var.” ifadesini kullandı.

Tahran’daki Mihrabad Havalimanı’nda uçuşların iptal süresi bir kez daha uzatıldı

İran’ın başkenti Tahran’daki Mihrabad Havalimanı’nda uçuşların iptal süresi yerel saatle bugün 12.00’den yarın sabah 06.00’ya kadar uzatıldı.

İran’ın resmi ajansı IRNA’ya göre, kentin merkezinde yer alan Mihrabad Havalimanı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Havalimanından gerçekleşmesi planlanan tüm uçuşlar yarın 06.00’ya kadar iptal edildi.” ifadeleri kullanıldı.

Mihrabad Havalimanı, 02.30 ile 07.30 arası kapatılmış, bu saatler arasındaki tüm uçuşlar iptal edilmişti. Söz konusu süre daha sonra öğle 12.00’ye kadar uzatılmıştı.

İran’ın İsrail’e dün gece insansız hava aracı ve füzelerle gerçekleştirdiği saldırının ardından Tahran hava sahası tüm ticari uçuşlara kapatılmıştı.

İran, Fransız, İngiliz ve Alman büyükelçileri Dışişleri Bakanlığına çağırdı

İran, Tahran’daki Fransa, İngiltere ve Almanya büyükelçilerini “İsrail’in İran aleyhine girişimleri karşısındaki tutumlarına tepki olarak” Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, İngiliz Büyükelçi Simon Shercliff, Fransız Büyükelçi Nicola Resch ve Alman Büyükelçi Hans Udo Muzel’in ayrı ayrı çağrıldığı belirtildi.

Büyükelçilere, İsrail’in İran aleyhine girişimleri ve Suriye’deki konsolosluğuna yönelik saldırısı hatırlatılarak, ülkelerinin, İsrail’in bu girişimleri karşısında sorumsuzca tutum sergilediği iletildi.

İran’ın İsrail’e dünkü saldırısının Birleşmiş Milletler kuralları çerçevesinde meşru müdafaa kapsamında gerçekleştirildiği kaydedildi.

İsrail medyasına göre, İran saldırısının ülkeye verdiği zarar 1,35 milyar dolar

İsrail medyası, İran’ın insansız hava araçları (İHA) ile düzenlediği saldırının İsrail ekonomisine maliyetinin 1,35 milyar dolar olduğunu belirtti.

Yediot Aharonot gazetesinin Eski İsrail Genelkurmay Başkanı Müsteşarı Tuğgeneral Ram Aminah’ın değerlendirmelerine yer verdiği haberinde, İsrail’in dün geceki savunma maliyetinin 4-5 milyar şekel (1,08 – 1,35 milyar dolar) olduğu ifade edildi.

Bu rakamın sadece İran tarafından fırlatılan füzelerin düşürülmesi için harcanan savunma maliyeti olduğuna işaret eden Aminah, yaralanmalar ile füzelerin isabet ettiği yerlerde yol açtığı hasarın bu rakama dahil olmadığına dikkati çekti.

İsrail’in geliştirdiği anti balistik füze sistemi Arrow’un tanesinin 3,5 milyon dolar olduğunu belirten Aminah, İran İHA’larının düşürülmesi için havalanan uçakların da ayrı bir maliyeti olduğuna işaret etti.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarına ilişkin yaptığı basın toplantısında şu ana kadar İran’dan İsrail’e 200’den fazla İHA ve balistik füze atıldığını bildirmişti.

İngiliz jetlerinin, İran’a ait insansız hava araçlarını düşürdüğü doğrulandı

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, sosyal medya platformu X’ten İran’ın İsrail’e hava saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, bunu “tehlikeli ve gereksiz tırmanış” olarak niteleyerek, en güçlü şekilde kınadığını belirtti.

Ülkesinin, İran’ın saldırısını engellemek amacıyla uluslararası koordineli çabada yer aldığı bilgisini paylaşan Sunak, “İngiltere’nin de katıldığı uluslararası koordineli çaba sayesinde bu füzelerin neredeyse tamamı engellenerek sadece İsrail’de değil, Ürdün gibi komşu ülkelerde de hayat kurtarıldı.” ifadesini kullandı.

Sunak, RAF’ın bölgeye ilave uçaklar gönderdiğini doğrulayarak, “Uçaklarımızın bir dizi İran saldırı uçağını düşürdüğünü teyit edebilirim.” açıklamasını yaptı.

Başbakan Sunak, halihazırda soğukkanlılığın hakim olmasına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, ülkesinin durumu yatıştırmak için müttefikleriyle çalışacağını kaydetti.

İngiltere, RAF’a ait ilave jetleri Orta Doğu’ya konuşlandırdığını açıklamıştı

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, dün İran’ın İsrail’e hava saldırısı başlatmasının ardından yaptığı açıklamada, RAF’a ait ilave jetler ile yakıt ikmal tankerlerini Orta Doğu’ya konuşlandırdıklarını duyurmuştu.

İngiliz Sky News televizyonu da kaynaklarına dayandırdığı haberinde, RAF jetlerinin İsrail’in savunmasında görev aldığını belirtmişti.

İngiltere, İran’ın Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Matin’i Bakanlığa çağırdı

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, İsrail’e hava saldırısının ardından İran’ın Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mehdi Hüseyin Matin’i Bakanlığa çağırdı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İran’ın, İsrail’e yönelik hava saldırısının yanı sıra Ürdün ve Irak’ın hava sahalarını ihlal etmesini en güçlü şekilde kınadı.

Cameron, Matin’e, Orta Doğu’da büyük gerilimin yaşandığı bu dönemde, İran tarafından gerçekleştirilen bu saldırının, son derece tehlikeli olduğunu aktardı.

İran’ın dün el koyduğu Portekiz bandrallı “MSC Aries” adlı gemi ve mürettebatının derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunan Cameron, İranlı yetkililerin, pervasız ve hukuksuz davranışlarını durdurmak ve gerilimi düşürmek için anlamlı ve acil adımlar atması gerektiğini bildirdi.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, İran’ın saldırısına karşı “tüm seçenekleri değerlendirdiklerini” açıkladı

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İran’ın İsrail’e yönelik hava saldırıları sonrası “tüm seçenekleri değerlendirdiklerini” belirtti.

Herzog, İngiliz Sky News televizyonuna İran’ın dün geceki hava saldırılarına ilişkin açıklama yaptı.

İran’ın İsrail’e yönelik saldırısını “savaş ilanı” olarak nitelendiren Herzog, “itidalli oldukları, (İran ile çatışmanın) yansımalarını bildikleri ve ortaklarıyla müzakereleri olduğu için tüm seçenekleri değerlendirdiklerini” ifade etti.

İsrail’in “barış yanlısı” olduğunu savunan Herzog, “İsrail’in kuruluşundan bu yana bu bölgede aradığı son şey savaşa gitmektir.” dedi.

İsrail için öncelikli meselenin Gazze’deki esirlerin serbest bırakılması olduğunu dile getiren Herzog, Gazze’de “çok sayıda geçiş kapısı açtıklarını ve büyük miktarda yardımın da paraşütlerle atılmasını sağladıklarını” öne sürdü.

İsrail, İran’a yaptırım uygulanması talebinde bulundu

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, İsrail’e yönelik saldırısı sonrası İran’a karşı yaptırım uygulanmasını talep etti.

Haiat, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İran’ın dün geceki hava saldırısına ek olarak İsrail’e yönelik “Irak’taki milisler, Yemen’deki Husiler ve Lübnan’daki Hizbullah tarafından da ek saldırılar yapıldığını” belirtti.

“İran’ın nükleer silaha sahip olmaması” gerektiğini savunan Haiat, “İran saldırganlığı için bedel ödemelidir.” ifadelerini kullandı.

Haiat, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun “terör örgütü” olarak tanınması gerektiğini savunarak, İran’a yönelik füze alanı dahil olmak üzere “acı verici yaptırımlar uygulanması” talebinde bulundu.

Biden ile G7 liderlerinden İran’a kınama, İsrail’e tam destek mesajı

ABD Başkanı Joe Biden ile G7 liderleri, İsrail’e yönelik hava saldırıları düzenleyen İran’ı şiddetle kınarken, İsrail ile tam bir dayanışma içinde oldukları mesajını verdi.

ABD Başkanı Biden ve G7 liderlerinin video konferans yoluyla gerçekleştirdiği görüşmede İran’ın İsrail’e yönelik saldırıları ele alındı.

Liderlerin ortak açıklamasında, “G7 liderleri olarak İran’ın İsrail’e yönelik doğrudan ve eşi görülmemiş saldırısını en güçlü şekilde kınıyoruz. İsrail’e ve halkına tam desteğimizi ve İsrail’in savunmasına olan taahhüdümüzü bir kez daha yineliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

İran’ın İsrail’e yüzlerce insansız hava aracı ve füze fırlattığı belirtilen açıklamada, İsrail’in ortaklarının da yardımıyla bu saldırıya karşı kendini savunduğu kaydedildi.

İran’ın söz konusu saldırılarının bölgede zaten yüksek olan gerilimi daha da artırdığı savunulan açıklamada, “İran’ın ve bölgedeki unsurlarının bu saldırıları durdurmasını istiyoruz. Bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak adımlara karşılık (İran’a karşı) ilave tedbirler almaya hazırız.” değerlendirmesi yapıldı.

G7 liderleri ayrıca, Gazze’deki krizin sona erdirilmesi konusunu görüşerek, rehinelerin serbest bırakılıp bölgeye insani yardımların girişini hızlandıracak acil ve sürdürülebilir bir ateşkes için çalışmaya devam edilmesi vurgusunu yaptı.

Ürdün’deki İran maslahatgüzarı Bakanlığa çağrıldı

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, İran’ın Amman maslahatgüzarının, ülkesinde Ürdün’ü kötüleyen haberler nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını açıkladı.

Ürdün resmi televizyonu el-Memleke’ye konuşan Safedi, “İran maslahatgüzarı Ali Asgar Nasıri’ye İran’da Ürdün’ün siyasi pozisyonlarına yönelik hakaretlerin ve sorgulamaların durdurulması gerektiği konusunda mesaj iletildiğini” kaydetti.

Ürdün’e tehdit oluşturan her şeye karşı koyma konusunda kararlı olduklarını söyleyen Safedi, önceliğin Ürdünlülerin hayatlarını, ülkenin güvenliğini ve istikrarını korumak olduğunun altını çizdi.

Safadi, ülkesinin “Gazze’ye saldırıların sürmesinin, savaşın genişlemesine ve bölgede daha fazla gerilime yol açacağı konusunda daha önce uyarıda bulunduğunu” belirtti.

Netanyahu’nun, ABD ve Batı’yı bir çıkmaza sürüklemek için İran’la bir çatışma yaratmaya çalışacağı konusunda uyardıklarını dile getiren Safedi, “Odak İran’a kayacak ve dünya Gazze’yi unutacak.” diye konuştu.

Safedi, şu anda zorlu olan işin, gerilimin daha da artmasını önlemek olduğunu ifade ederek, “Herkes gerilimi azaltmak istiyor ama herkes biliyor ki gerilimi azaltmanın tek yolu İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırılarını durdurmaktır.” dedi.

Ürdün, İran’la ilişkilerini kesme kararının ardından Suudi Arabistan’la dayanışma amacıyla 2014’te İran’la ilişkilerini büyükelçilikten maslahatgüzarlık seviyesine indirmişti.

İsrail, İran tehdidi nedeniyle iki gün ara verilen eğitime yeniden başlama kararı aldı

İsrail ordusu, İran’ın saldırı tehdidi nedeniyle iki gün ara verilen okulların bugün itibarıyla yeniden açılacağını ve toplanma yasağının da kaldırıldığını duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, tehdit değerlendirmesinin ardından ülke saatiyle bu gece 00:00’dan itibaren güvenlik politikalarında değişikliğe gidildiği belirtildi.

Bu bağlamda ülke genelindeki eğitim çalışmalarını yeniden başlatma kararı alındığı vurgulanan açıklamada, vatandaşların bir araya gelerek toplanmalarına ilişkin kısıtlamanın da kaldırıldığına işaret edildi.

İsrail ordusu, İran’dan olası saldırı tehdidi nedeniyle ülke genelinde okulların 13-14 Nisan günlerinde tatil edildiğini duyurmuştu.

İran-İsrail gerilimi

İsrail, İran’ın Şam’daki konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran, İsrail’in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu. İsrail ise İran’ın saldırısına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran dün İsrail’e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı.

İran, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir