2024 YILINDA ARTIK MUTLU OLMAK İSTİYORUZ

2024 YILINDA ARTIK MUTLU OLMAK İSTİYORUZ

2023 yılında Milletçe çok üzüldük. Gazze’de yaşanan insanlık dramlarından en son 23 Aralık günü öğrendiğimiz 12 şehit haberine kadar içimiz hep yandı. İşte tam bu süreçte Mevlana Celaleddin Rumi’nin aramızdan ayrılışının 750. yıldönümünü yaşadığımız 2023 yılı Aralık ayında kendisini anmak ve öğretilerini hatırlamak için yapılan bir anma törenine katıldım. Burada  Mevlana’ nın  Türbesinin girişinde Onun şu beytini yazdığını öğrendim.  Aşağıdaki günümüz Türkçesi ile aktarılmış beytini okumam bana hayatımızı üzülmeden yaşamak için  çok hayırlı  tavsiyeler sundu.

“Lâ tahzen / Üzülme…Çünkü hüzün, düşmanı sevindirir, dostunu üzer, haset edenin diline düşürür. Üzülme…Çünkü hüzün, kaybolanı geri getirmez, öleni diriltmez, kaderi değiştirmez, hiçbir fayda getirmez. Üzülme…Çünkü hüzün sinirleri yıpratır, kalbini yorar, gecelerini mahveder. Üzülme…Eğer günah işlediysen tövbe et, istiğfarda bulun, yanlış yaptıysan düzelt, O’nun rahmeti sonsuz, kapısı hep açıktır. Üzülme … Şunu unutma yaşadığın günün sınırları içinde yaşamaz isen sıkıntı ve kaygıların artacak demektir. Sabaha çıktıktan sonra artık akşamı bekleme, akşama kavuşunca da sabahı bekleme….Ne maziye takıl kal, ne de gelecek kaygısı içinde ol. Yani anı yaşa. Üzülme…. Her zorlukla birlikte kolaylık vardır. Yani kolaylık zorluğun içinde saklıdır. Bir başka ifade ile, Kolaylık, zorluk zannettiğiniz şeyin  taa kendisidir.I

Rahmetli Süleyman Demirel’in “Dünkü güneşle bugünkü çamaşır yıkanmaz” , “Dün dündür, bugün bugündür.” , “Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz” sözleri .   Nazım Hikmet’in “Kim ne derse desin, Yaşın ne olursa olsun, insanı yaşatan umutlarıdır. Herşeye rağmen, bir sevda şarkısı gibi yaşamak güzel şey kardeş”,  Tolstoy’un, “Hayat ne gideni geri getirir, ne de kaybettiğin zamanı geri çevirir.” sözleri anlayanlara ne derin dersler veriyor.

Peki Sufiler birbirlerine niçin    Su gibi ol Azizim diyerek    tavsiyede bulunurlar?   Çünkü su zamanın akışına teslim olur. Teslimiyet içindedir. Çünkü bilir ki bütün dereler eninde sonunda büyük denizlere, okyanuslara akar. Bu elinden geleni yaptıktan sonra hayatın akışına teslim olmaktır. Su berraktır, şeffaftır. Olduğu gibidir yani. Paylaşımcıdır. Hep besleyicidir. İnsanları, hayvanları, doğayı besler. Hayatı başlatandır. Su olan her yerde bitkiler vardır, hayvanlar vardır, insanlar vardır.   İşte suyun bu yapısından dolayı Sufiler birbirlerine ‘’ Su gibi ol Azizim derler.  Amerikalı bir Psikiyatr Robert Waldinger, tam 75 yıl sürmüş ve tam 750 kişinin takip edilmesi sonucu oluşan mutlu insanlar raporunun sonucunda; mutlu ve sağlıklı olan kişilerin, etrafında dostları, akrabaları, komşularıyla, kısacası sevgi ile çevrili olanlar olduğu  tespit edilmiş.

Benim de hayat ve mutluluk arasındaki bağlantılara yaşadığım tecrübelerden ve diğer araştırmalarımdan öğrenebildiğim bazı ilavelerim olacak. Bunlar; Allah’ımıza her zaman hayırlı bir kul ve insanlara güven kaynağı ol ve de Allah’ımızın biz insanlara verdiği en büyük nimet olan aklını her zaman kullanarak kendin ve insanlar için gönül sevgisi ile hayırlı  işler yapmaya çalış ve de hep olumlu düşünerek anı yaşa.   En son herkesin bana sağlık ve maddiyat hayatta mutlu olmak için gerekmiyor mu diye sorduğunu hissediyorum.  Evet mutlaka gerekiyor……Ama bilmelisiniz ki; sağlık zaten bu yukarıda belirtilen tavsiyelerin gerçekleştiği  insanlarda zaten olumlu seyir ediyor ve maddiyat ise az da olsa kimseye muhtaç değilseniz mutlu yaşamak için her zaman yeterli oluyor.  

 Büyük atamız Atatürk’ te “Yurtta Barış Dünyada Barış” diyerek bizlere hep birbirimize sevginin bir sonucu olan barışı işaret etmiştir. Bizler de daima içimizde yaşattığımız atamızın ruhundan izin alarak onun bu sözünü şu şekilde genişletmek istiyoruz. “Yurtta Barış Dünyada Barış İç Dünyamızda Barış”

Artık üzüntülerimizi bir tarafa atıp akıllanarak ve gerekli tedbirleri zamanında alarak 2024 yılında ülkemizde dünyada  ve iç dünyamızda mutlu olmak İstiyoruz. Herkese 2024 yılında mutlu günler diliyoruz. 

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir