KAMUDA ENERJİ TASARRUFUNDA HEDEF ARTTIRILDI

KAMUDA ENERJİ TASARRUFUNDA HEDEF ARTTIRILDI

Ülkemizde enerji tasarrufu yıllardır gündemimizde olan bir konu olup, geçtiğimiz günlerde buna ilişkin Kamu Binalarında Enerji Tasarrufu konulu 2023/15 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi 04 Kasım 2023 tarih ve 32359 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.

Mezkur Genelge ile kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve enerji maliyetlerinin azaltılması amacıyla 18 Nisan 2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre enerji yöneticisi görevlendirmekle yükümlü olan kamu binaları için daha önce yayımlanan 2019/18 sayılı Genelgede belirlenen %15 enerji tasarruf hedefi, 2030 yılına kadar asgari %30’ a çıkarılmıştır.

Genelge içeriğinde; belirlenen tasarruf hedefine ulaşılarak enerji verimliliğinin ve emisyon azaltımının sağlanması amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının koordinasyonunda hazırlanan Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberinin (2024-2030) Bakanlığın resmî internet adresinde yayımlanacağına, söz konusu tasarruf hedefinin kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanması, uygulamaların takibi ve enerji tasarruf hesaplarının Cumhurbaşkanlığına raporlanmak üzere Rehber’de belirtilecek usule göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bildirimine devam edileceği hususlarına da yer verilmiştir.

Dolayısıyla bir önceki 2019/18 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi gereğince hazırlanan “Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi”nin, yeni Genelgede enerji tasarruf hedefinin %15’den %30’a çıkarılması ile güncellenmesine ihtiyaç duyulduğu anlaşılmıştır.

 

Önceki rehber kamu kurumlarında uygulanacak enerji verimliliği önlemlerinin belirlenmesi ve bu konuda ki uygulamaların takip edilerek azami tasarrufun sağlanması amacıyla hazırlanmıştı. Yeni hazırlanacak rehberde ise bu önlem ve uygulamaların daha da arttırılacağının tahmin edilmesi zor olmasa gerek.

 

Bilindiği üzere 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu 18 Nisan 2007 tarihinde kabul edilerek yürürlüğe girmiş, bu Kanun ile enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması amaçlanmıştır.

 

Kanunun “Uygulamalar” başlıklı 7’nci madde düzenlemesinde enerji yönetimi ile ilgili olarak yürütülecek faaliyetler belirtilmiş, bu faaliyetler arasında toplam inşaat alanı en az yirmibin metrekare veya yıllık enerji tüketimi beşyüz TEP ve üzeri olan ticarî binaların, hizmet binalarının ve kamu kesimi binalarının yönetimlerince, yönetimlerin bulunmadığı hallerde ise bina sahiplerince enerji yöneticisinin görevlendirileceği veya enerji yöneticilerinden hizmet alınacağına dair hükme yer verilmiştir.

 

Dolayısıyla enerji tasarrufunun sağlanması ve takibinde enerji yöneticilerine de önemli görev ve sorumluluklar yüklenmiştir.

 

Sonuç itibariyle;

 

Enerji tasarrufu ve yöneticisi konusu kamu-özel fark etmeksizin tüm sektörleri bağlamaktadır. Zaten söz konusu kanuni düzenleme incelendiğinde enerji verimliliğinin arttırılmasına, desteklenmesine ve toplum genelinde enerji bilincinin geliştirilmesine kuvvetli bir vurgu yapılmaktadır.

 

Enerji tasarruf uygulamaları ne kadar ciddi uygulanır ise tüm kesimlerin bütçe giderlerine yansımaları da o kadar olumlu olacaktır. Ülke olarak yaşadığımız cari açık sorununa olumlu yansıması ise işin bir başka önemli boyutu.

 

Ülke olarak ihtiyacımız olan ve sahiplenilmesi gereken bir düzenleme.

Bu arada kısa bir not geçtiğimiz ay 31 Ekim tarihi “Dünya Tasarruf Günü” idi.

Hayırlı olsun.

 

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir